Zo kom je de koude wintermaanden wel door

Op een koude winteravond is er niets leuker dan met vrienden een culinaire avond te organiseren. Wat voor de één een nachtmerrie is, is voor de ander de avond van haar/zijn leven. Een etentje vergt wel wat voorbereiding, maar hoe maak je van een saaie winteravond een culinair hoogtepunt?

Zorg voor een goede planning

Ga je met je vrienden macaroni eten bij je thuis, dan is een planning niet nodig. Maar ga je een serieus etentje organiseren, dan kun je niet zonder planning. Dit hoeft niet zo nauwkeurig te zijn dat je er een Excel sheet van maakt, maar zet in grote lijnen op papier waaruit je menu bestaat. Hierdoor kun je alvast nadenken over de gerechten en ingrediënten die je nodig hebt.

Het is niet mogelijk om alles zelf te maken, hoe graag je dit ook zou willen. Maak een goede balans betreft het zelf maken van gerechten of het kopen van kant en klare gerechten. Het is slim om te kopen wat je zelf niet beter en lekkerder kunt maken. Hierbij ben je ook afhankelijk van je eigen kooktalent. Brood, bepaalde dips en kaas kun je bijvoorbeeld moeilijk zelf maken.

Kies voor gerechten die je al eerder hebt gemaakt

Bij het bedenken van het menu is het de bedoeling dat het je plezier geeft en geen stress. Kies niet voor gerechten die je nog nooit gemaakt hebt, dit levert je alleen maar irritatie en stress op wanneer het niet lukt zoals jij wilt. Maak eenvoudige gerechten, de sfeer is belangrijker dan luxe gerechten. Het is beter dat je zeker weet dat de gerechten lekker zijn, dan onzeker aan tafel te zitten en je af te vragen of het wel te eten is. Voor de meeste mensen is het zelf niet hoeven koken al een avond uit op zich.

Zorg ervoor dat je gasten iets te doen hebben tijdens het wachten op het diner. Blackjack is een snel spel dat perfect is om je gasten mee te vermaken. Bij casino 777 blackjack kunnen zij eenvoudig een kaartspel spelen en er nog leuke prijzen mee winnen. Ideaal om de tijd te doden en voor de sfeer van de avond. Ook na het diner kun je met zijn allen een gokje wagen om te ontspannen en je gasten te vermaken.

Lekkere borrelhapjes

Een kaartspel en al die lekkere geuren maken je tafelgasten hongerig. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gasten zich af gaan vragen of het met de gerechten wel goed komt. Je kunt dit voorkomen door hapjes op tafel te zetten. Zo kunnen je gasten als zij komen direct een klein elegant hapje nemen. Denk hierbij aan nootjes, verschillende dips, groente gesneden in reepjes en brood. Zorg er wel voor dat je dit in kleine hoeveelheden doet, zodat je gasten niet te vol zitten voor het diner. Vergeet ook verschillende soorten drankjes niet, zo heb je meer tijd om het diner af te maken.

Niet iedereen vindt het leuk om alleen maar te wachten tot het diner klaar is. Vraag aan je gasten of zij het leuk vinden om af en toe te helpen met de gerechten te maken. Natuurlijk betreft het wel de kleine taken zoals groente snijden, brood snijden, het hakken van kruiden of opmaken van de borden. Ondertussen kun je ook een drankje drinken en even kijken hoe het met de andere gasten aan tafel is gesteld. Indien dit mogelijk is, probeer af te wisselen tussen de gasten, zodat iedereen het gevoel heeft dat die bij betrokken wordt.

Maak een open bar

Het is niet handig als je iedere keer je gasten moet voorzien van drankjes. Je moet heen en weer lopen en de kans is aanwezig dat je gasten op een droogje komen te zitten. Om dit te voorkomen kun je een open bar maken. Maak van een grote teil of emmer met ijsblokjes eenvoudig een koeling voor bijvoorbeeld bier, wijn en blikjes fris. Zet er ook een kan met water in dat gekoeld wordt, en waaruit de gasten zelf hun glazen kunnen vullen. Voor de sfeer is het ook goed, deze wordt direct een stuk losser.

Vind je het leuk om je etentje een tropisch tintje te geven, dan zijn cocktails leuk om te maken. Maak geen individuele cocktails omdat dit veel tijd en werk kost om te maken. Maak een paar grote kannen met cocktails, zo hoef je later niet nog meer erbij te maken. Je kunt de glazen ook vooraf opmaken zodat je gasten alleen nog de glazen hoeven te vullen met drank. Vergeet geen alcoholvrije cocktails voor je gasten die geen alcohol nuttigen.

Tot slot

Besef dat het geen hogeschool werk is. Het is maar een gezellig etentje met je vrienden. De sfeer is belangrijker dan of het eten perfect moet zijn of niet. Niet alle gerechten kunnen even goed lukken. Heb aandacht voor elkaar, smartphones zijn verboden op tafel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *