Italiaans stoofpotje

Wie eens een lekkere Italiaanse maaltijd met Nederlandse tintjes wil maken, doet er goed aan om een Italiaans stoofpotje te maken. Dat is een overheerlijk Italiaans stoofpotje met echte Nederlandse kenmerken, zo zitten er uiteraard aardappelen in. Maar ook bijvoorbeeld wortels en spekreepjes. Het bereiden neemt een klein uurtje in beslag. Wanneer het Italiaanse stoofpotje eenmaal op tafel staat kan er gegeten gaan worden. Een ieder zal het erg lekker vinden en het is een speciaal gerecht. Daarom doe je er goed aan om dit te maken bij speciale gelegenheden.Ingrediënten

 • 400 gram kalfssaucijsjes;
 • 800 gram aardappels;
 • 300 gram wortels;
 • 250 gram spekreepjes;
 • 2 uien;
 • 2 venkelknollen;
 • 2 eetlepels balsamicoazijn;
 • 2 teentjes knoflook;

 

Bereidingswijze

Eerst moeten de aardappelen gekookt worden in 10 minuten. Doe dit in een klein beetje water met wat zout. Vervolgens moeten de kalfssaucijzen worden gesneden, elk in een drietal stukken. Vervolgens kunnen de spekreepjes gebakken worden en wanneer dit klaar is, moeten ze uit de pan worden geschept. Daarna kan het in het vet de stukken kalfssaucijs bruin gebakken worden.Giet dan de aardappelen af, er moet ongeveer 150 milliliter kookwater worden opgevangen. Schep daarna de wortels, de uien, de knoflook, de aardappels, de venkel en de spekreepjes bij de saucijzen in de pan. Doe dan de balsamicoazijn en het opgevangen kookwater erbij. De pan moet afgedekt worden en alles moet flink stoven. Het is belangrijk om af en toe alles goed door te roeren en om te scheppen.

Het geheel moet gaar worden gekookt in ongeveer 15 minuten. Wanneer het stoofpotje is klaar gekookt, kan het opgediend gaan worden. Verdeel alles over een viertal borden. Vooraf kan je het eventueel nog wat op smaak brengen met zout en peper. Als je alles verdeeld hebt over een viertal borden, kan er gegeten gaan worden. Je kunt er voor kiezen om er wat lekkere groenten bij te serveren. Dit is geheel afhankelijk van je eigen smaak.

Italiaans stoofpotje tips

Bij een Italiaans stoofpotje mag uiteraard een goede wijn niet ontbreken. Kies daarom voor een lekkere wijn bij de maaltijd.

Een sausje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Er kunnen allerlei sauzen op tafel worden gezet, welke saus je lekker vindt, hangt helemaal af van je smaak. De sauzen kunnen heel divers zijn. Zo kan je denken aan een beetje saté of een tomaatachtige saus.

4 Comments

 1. Karolien Mennes says:

  Lijkt mij ook lekker als je er gelijk een blik gepelde tomaten aan toevoegt. Wordt het helemaal Italiaans en hoef je er verder geen andere sauzen meer aan toe te voegen. Ga het deze week maken, want ik ben gek op stoofpotjes. Ook goed om het eventueel in te vriezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *