Waarom het slim is om te kiezen voor smeltchocolade!

Smeltchocolade is een veelzijdig en geliefd product in de wereld van culinaire lekkernijen. Deze chocolade wordt vaak gebruikt voor het bereiden en garneren van zoete lekkernijen en desserts, maar kan ook worden toegepast in hartige gerechten. Dat is afhankelijk van de gewenste smaak en textuur van het gerecht. Op deze pagina leggen we uit wat voor een chocolade het precies is en waarin het verschilt met standaard chocolade.

Wat is smeltchocolade?

Smeltchocolade is chocolade die wat meer cacaoboter bevat dan standaard chocolade en komt vaak voor in de vorm van druppels, ook wel callets of pallets genoemd. Door deze eigenschappen is de chocolade eenvoudiger te smelten dan standaard chocolade. Net als standaard chocolade kan deze chocolade in verschillende smaakjes voorkomen, namelijk:

  • Puur;
  • Melk;
  • Wit;
  • Gold;
  • En ruby.

Waarvoor kun je smeltchocolade gebruiken?

Doordat deze chocolade makkelijk te smelten is, kun je het product op veel verschillende manieren toepassen. Zo kun je ermee bonbons, chocoladerepen en chocoladeletters maken. Of garneer ermee desserts zoals ijs, mousse en puddings. Je kunt ermee ook heerlijke chocolademelk maken, door wat melk heet te laten worden en wat van de chocolade er goed doorheen te roeren. Het is zelfs mogelijk om met deze chocolade verschillende toppings en vullingen te maken voor taarten en andere lekkernijen. Denk hierbij aan ganache, crémes en pasta’s. Je kunt ook wat chocolade callets smelten en er wafels, koekjes, cake en nog veel meer in dippen om ze extra lekker te laten smaken. Met deze chocolade kun je dus daadwerkelijk allerlei verschillende kanten op. Daardoor is deze chocolade eigenlijk onmisbaar in het keukenkastje van iedere chocolade liefhebber.

Hoe kun je het beste smeltchocolade laten smelten?

Je kunt de chocolade smelten, door de stukjes te verwarmen totdat ze volledig vloeibaar zijn. Dat kun je op verschillende manieren doen zoals au bain-marie (een kom met chocolade boven een pan met heet water), in de magnetron of met behulp van een speciale chocoladesmelter. Bij elke methode is het belangrijk om goed de temperatuur van de chocolade in de gaten te houden, om te voorkomen dat de chocolade verbrandt of te dik wordt. De gesmolten chocolade kan worden gekoeld en opnieuw gestold, afhankelijk van het beoogde gebruik. Gesmolten chocolade kan keer op keer opnieuw worden gesmolten.

Hoe kun je de chocolade het beste bewaren?

Het is belangrijk om smeltchocolade op een koele en droge plek te bewaren. Bij voorkeur in een luchtdichte verpakking om blootstelling aan vocht en vreemde smaken zoveel mogelijk te beperken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *