Het ontstaan van een traditionele Portugese stoofpot

Chanfana is een stoofpot gemaakt van geiten- en schapenvlees. Hoewel dat misschien niet erg smakelijk klinkt, is de geschiedenis van het stoofpotje erg interessant. We nemen je mee naar de 18e eeuw waar de stoofpot mogelijk is ontstaan tijdens de derde inval van Portugal. 

Er zijn verschillende verklaringen voor het ontstaan. De Franse zouden zich gehergroepeerd hebben bij Buçaco. Hun tijd daar betekende dat veel plunderingen waardoor er alleen geiten en schapen overbleven. De dieren werden als betaalmiddel gebruikt voor van alles. 

De 18e eeuw is ook de tijd waar kaartspellen steeds populairder begonnen te worden. De verhalen vertellen over de tijd waar de Franse rustig hun kaart- en gokspel speelden terwijl ze Chanfana aten bij de bevolking. Gelukkig is er nog een derde uitleg. 

Het verzet tegen de Franse

De bevolking zou zich hard hebben verzet tegen de Franse overheersers. Ze deden dit door het water te vergiftigen. Nu denk je misschien dat is niet zo slim, maar alleen het Franse leger gebruikte het water. De inwoners zelf kookten het vlees in wijn. Zo ontstond Chanfana. 

Jaren later is Chanfana een beroemde Portugese stoofpot die door veel mensen gegeten wordt. Door de populariteit en de historische waarde proberen twee steden de stoofpot op te eisen. 

Je hebt Miranda do Corvo, de stad noemt zichzelf de hoofdstad van de Chanfana. Vila Nova de Poiares noemt zichzelf de universele hoofdstad van Chanfana. Vila Nova de Poiares organiseert elk jaar de ‘Week van de Chanfana’.

Chanfana recept

Nu we het zoveel over stoofpot hebben gehad is het tijd om het recept te delen. Let op: je moet een dag van tevoren al beginnen met het recept.  

Ingrediënten 

–   1 kilo geitenvlees

–   150 gram bacon blokjes

–   2 uien

–   4 tenen knoflook

–   750 ml rode wijn

–   Bosje peterselie

–   4 kruidnagels

–   Reuzel

–   2 laurierblaadjes

–   Paprikapoeder

–   Zout

–   Peper

–   Olijfolie

Bereiding

Begin met het snijden van het geitenvlees. Pers de tenen knoflook en voeg dit samen met de kruidnagel, laurier, peterselie, paprikapoeder, zout en peper toe aan het geitenvlees. Meng alles goed en voeg drie eetlepels olijfolie toe samen met de rode wijn. Hussel alles nog een keer goed door elkaar en laat dit intrekken tot de volgende dag. 

Voor het bereiden van de stoofpot heb je een vuurvaste ovenschaal nodig. Dit betekent dat het gemaakt moet zijn van zwarte klein. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de uien in ringen en verspreid deze over de bodem van de ovenschaal. Strooi de bacon blokjes in de schaal en voeg dan het geitenvlees mengsel toe van de vorige dag. Besprenkel het geheel met reuzel. 

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Na een uur op 180 graden kan de oven naar 150 graden. Laat het nog minimaal een uur in de oven. Belangrijk: even proeven! Iedereen heeft een andere smaak als het om stoofpotten gaat, dus laat de stoofpot net zo lang in de oven tot je het lekker vindt. Haal de kruidnagel en laurier uit de ovenschaal voordat je gaat eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *