3 tips om een stoofpotje nóg lekkerder te maken

Een stoofpotje kan altijd. Dit is pas echt comfortfood. Tegelijkertijd is het ook iets waar je wel wat ervaring en kennis bij nodig hebt. Om een lekker stoofpotje te kunnen maken, moet je een speciale kooktechniek onder de knie krijgen waarmee je relatief taai vlees heerlijk zacht kunt krijgen. Als het je eenmaal lukt om de perfecte techniek te ontwikkelen en een goed recept te maken, dan zal dit een maaltijd worden die jaarlijks op het menu staat en waarvan het recept door werkelijk iedereen uit de familie wordt gevraagd.

Heb jij inmiddels al een eigen recept ontwikkeld? Maar is het resultaat nog niet helemaal naar wens? Maak dan gebruik van de volgende tips en zorg ervoor dat jouw stoofpotje nóg lekkerder wordt.

1. Voeg een heerlijke volle wijn toe

Een stoofpotje zonder flinke scheut wijn? Dan wordt het wel héél lastig om het stoofvlees goed te krijgen. Wijn is noodzakelijk om het bindweefsel van het vlees langzaam af te breken. Hierdoor zal het vlees veel malser worden en ontstaat de structuur die je van goed stoofvlees gewend bent. De alcohol zelf verdampt nadat het zo lang op het vuur heeft gestaan. Voor het eventuele alcoholpercentage in het gerecht hoef je je dus geen zorgen te maken. Ook kinderen kunnen hier prima van eten.

Het is wel belangrijk dat je de juiste wijn kiest. Er zijn verschillende soorten wijn die gebruikt kunnen worden. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld tempranillo wijn, maar ook een goede chardonnay is mogelijk. Weet je niet goed welke wijn gebruikt kan worden? Schroom je dan niet om advies in te winnen bij een wijnspecialist. Deze weet precies te vertellen welke wijnsoorten het meest geschikt zijn.

2. Wees geduldig

Een stoofpotje staat niet binnen een uur op tafel. Hoe langer deze gaart, hoe lekkerder en complexer de smaak wordt. Het is dan ook belangrijk om geduldig te zijn. Echt de tijd uit te trekken. Maak het stoofpotje daarom op dagen dat je thuis bent. Zet hem bij voorkeur al in de ochtend op. Het is nog lekkerder als je deze langer dan een dag op het vuur laat staan.

Extra tip: maak direct extra grote hoeveelheden. Zo kun je een deel invriezen en heb je direct voor meerdere keren een lekker stoofpotje in huis.

3. Het juiste vlees

Het bindweefsel in het vlees maakt de smaak. Hoe meer bindweefsel, hoe lekkerder de smaak uiteindelijk wordt. Aan magere runderriblappen uit de supermarkt zit dan ook het minste smaak. Het is belangrijk om echt voor kwaliteitsvlees met veel bindweefsel te kiezen. Stoofvlees is over het algemeen niet al te duur, dus de beste optie is een biologische slager.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *